Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści

Gmina Skarszewy
Urząd Miejski

020 telephone 3 58 588 22 01  021 email skarszewy@skarszewy.pl 035 calendar pon. wt. czw.: 7:30-15:30, śr: 7:30-17:30, pt: 7:30-14:00

Można zgłaszać się do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”

Trwa przyjmowanie zgłoszeń do X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń. Termin naboru do konkursu Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń potrwa do 25 kwietnia 2025 r.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać zgłoszenie drogą elektroniczną poprzez wypełnienie formularza dostępnego na stronie www.bitwaregionow.pl lub pod linkiem  https://www.kupujswiadomie.gov.pl/formularz-bitwa-regionow/

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu na stronie. https://bitwaregionow.pl/regulamin/

Bitwa regionów to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.

Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.

Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.

Na każdym etapie konkursu przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia.

Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.